Blog post

ELLE: Gen Z haat e-mail en laat de communicatiemethode dan ook massaal links liggen

Gen-Z is de naam voor de generatie jonge mensen die werd geboren tussen 1997 en 2012 – een groep die zich vaak niet kan vinden in alles waar millennials en boomers wel aan gewend zijn. Maar nu blijkt dat er één ding is waar de meesten van ons het over eens zijn: Gen Z is ook helemaal klaar met e-mail.

Gen Z laat e-mail massaal links liggen

Veel niet Gen Z-ers dachten dat deze generatie vooral last had van bel-angst, en hoewel dat ook zo is, blijkt dat deze generatie ook e-mail niet uit kan staan. Appen we binnenkort restaurants om een reservering te plaatsen en sliden we bij bedrijven in de DM met onze sollicitatiebrieven? Als het aan deze generatie ligt wel, zo lijkt.

Uit onderzoek blijkt dat er nogal een verschil is tussen hoe generaties professioneel communiceren. De ondervraagden boven de dertig bleken vooral e-mail te gebruiken, waar de ondervraagden onder de dertig de voorkeur gaven aan Google Docs, Zoom en iMessage. Jonge professionals geven zelfs aan dat ze met hun netwerk communiceren via Instagram. 'Literally anything but email', sprak één van de ondervraagden geheel op z'n Gen Z's.

Gen Z: 'E-mail is gedateerd en stressvol'

Over dit onderwerp deelde Adam Simmons, 24 en oprichter van een eigen videoproductie-bedrijf, met The New York Times: 'E-mail is al je stressfactoren op één plek, waardoor een burn-out alleen maar erger wordt. Je kijkt naar je e-mail en je hebt werkdingen, je huisbaas die om de huur vraagt en je Netflix-rekening. En ik denk dat dat echt een negatieve manier is om je leven te leven.' Daar heeft Adam absoluut een punt.

'Het is eigenlijk belachelijk hoe gedateerd het is', deelde hij ook, verwijzend naar het feit dat er belangrijke mails die geen spam zijn worden gemarkeerd als junkmail en dat je video's eerst ergens anders moet uploaden voor je ze per mail kunt delen. 'Het is pijnlijk om Google Drive te gebruiken', aldus Adam over hedendaagse communicatieperikelen. 'Deel van de reden dat ik niet voor iemand anders wil werken is dat ik niet constant mijn mail wil checken om er zeker van te zijn dat mijn baas me niet heeft gemaild. Dat is het meest stressvolle.'

Gen Z is collectief gestresst

En de stress die e-mail met zich meebrengt kunnen ze er niet bij hebben, want uit onderzoek van Deloitte bleek dat 46% van Gen Z constant of het merendeel van de tijd stress ervaart en 35% van de ondervraagden gaf aan dat ze vrij moesten nemen van werk door stress en angstgevoelens. En aangezien Gen Z de generatie van self care en self love is zijn zij de eerste die zich verzetten tegen gevestigde ordes die dat in gevaar brengen.

Want oudere generaties zien Gen Z vaak als één met hun telefoon, maar volgens Gloria Moskowitz-Sweet en Erica Pelavin, die samen een nonprofit oprichtten die zich richt op jongeren en technologie, zijn mensen die het meest digitaal savvy zijn het beste in staat om kritisch naar digitale gewoonten te kijken. Zij deelden in een artikel uit 2019 dat 'Gen Z de manieren waarop technologie hun leven beïnvloed opvallend goed kan aanvoelen, beter dan oudere generaties ze credit voor geven.'

Als het hierop aankomt kunnen we best eens de kunst afkijken bij Gen Z, want zij zijn niet de enige generatie die 'inbox-stress' ervaart. Een lezer van The New York Times omschreef het als 'the eternal chore', en veel van ons kennen het gevoel van als een berg opzien tegen de eerste dag werk na een vakantie, wetende dat we honderden mails moeten doorspitten. Anderen ervaren een onmiddellijke golf van stress alleen al bij het zien binnenkomen van een nieuwe e-mail.

Dit gevoel werd vooral door de pandemie versterkt, een periode waarin je niet even langs iemand's bureau kon lopen maar alle vragen en opmerkingen in e-mailvorm op je collega's moest afvuren. Daarbij zit de stress hem ook in het opstellen van de e-mail, aldus jonge entrepreneur Harrison Stevens (23). 'E-mail is bijna als een social anxiety die mensen hebben. Ik denk dat veel mensen het makkelijker vinden om een sms te sturen dan om een e-mail op te stellen. Het is bijna alsof er dan ook andere ogen meekijken, like, ik moet zo professioneel zijn in deze setting en alles moet perfect zijn', deelde hij met The New York Times.

En dus lijkt het ons niet gek om de manier waarop we professioneel communiceren eens te herzien – zeker gezien we vandaag de dag zoveel nieuwe methodes tot onze beschikking hebben.

Bron: ELLE

blog

More Blog Posts